Αφιέρωμα στις κινέζικες παροιμίες

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Κάθε λαός έχει τις δίκες του παροιμίες και τη δική του ιδιαίτερη σοφία. Έτσι υπάρχουν οι αγγλικές, οι ιαπωνικές, οι βραζιλιάνικες, οι κινέζικες, αλλά και παροιμίες άλλων λαών.

 Στο παρόν άρθρο όμως, θα ασχοληθούμε με τις κινέζικες, ορισμένες από τις οποίες ενδεχομένως να τις έχετε και ακουστά…

 «Μη δίνεις συμβουλή αν δεν στην ζητήσουν!»

Πολλοί άνθρωποι σου δίνουν συμβουλές χωρίς καν να τους το ζητήσεις. Αυτό όμως είναι αγενές, όπως γίνεται αντιληπτό.

Οπότε εάν κάποιος σας δώσει συμβουλές χωρίς να του το έχετε ζητήσει, μπορείτε να τον ρωτήσετε το εξής απλό: «σου ζήτησα να μου δώσεις συμβουλές;»

«Η αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω. Η αποτυχία είναι να μη ξανασηκώνεσαι.»

Στη ζωή είναι δεδομένο ότι θα «πέσουμε κάτω».

 Μπορεί  να χωρίσουμε με μια σύντροφο που αγαπούσαμε πολύ, να απολυθούμε από την δουλειά μας ή να φύγει από την ζωή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να μας «παίρνει από κάτω» για λίγο καιρό.

Ωστόσο, από κει και περά η ζωή συνεχίζεται. Χρειάζεται να μπούμε και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο της ζωής.’ Η αν θέλετε, να αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας

«Εκείνος που κρύβει τα λάθη του, είναι έτοιμος να τα επαναλάβει»

Κάποιος είχε πει ότι λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα…

Επομένως όσοι κάνουμε κάτι,  είναι φυσιολογικό κάποτε να κάνουμε και λάθη. Παρ’ όλα αυτά,  το καλύτερο είναι να μαθαίνουμε από αυτά και όχι να τα «κουκουλώνουμε κάτω από το χάλι»..

Άλλωστε,  όταν δεν τα συνειδητοποιούμε, το πιθανότερο είναι να τα ξανακάνουμε…

«Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.»

Αυτό ίσως να είναι το πιο γνωστό κινέζικο ρητό. Αφορά περιπτώσεις που βλέπεις μια εικόνα ή ένα σκίτσο ή ακόμα και ένα ζωντανό περιστατικό να εκτυλίσσεται μπροστά στα ματιά σου, και νιώθεις ότι … δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψεις.

«Ό,τι πήρε εκατό χρόνια να γίνει,  μπορεί να καταστραφεί μέσα σε μια ώρα.»

Λένε πως ό,τι «χτίζεται» δύσκολα, εύκολα «γκρεμίζεται». Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από τα κάστρα στην άμμο που φτιάχναμε … μικροί στις παραλίες.  Μας έπαιρνε πόσες ώρες να τα φτιάξουμε, αλλά αρκούσε ένα κύμα να τα διαλύσει πέφτοντας πάνω τους.

Εάν το δούμε αυτό σε μια ευρύτερη διάσταση, μια στιγμή αρκεί για να «τελειώσει» μια μακρόχρονη ερωτική ή φιλική ή μια επαγγελματική σχέση…

«Η αποτυχία είναι η μητέρα της επιτυχίας.»

Έχοντας διαβάσει εκατοντάδες βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων, έχω διαπιστώσει πως η  συντριπτική πλειοψηφία τους έκανε αναφορά στην αξία της αποτυχίας.

Το κοινό σημείο μεταξύ τους είναι το εξής: πως στη ζωή τους είχαν αμέτρητες αποτυχίες μέχρι να φτάσουν στο σημείο να είναι επιτυχημένοι. Η αποτυχία όμως τους έκανε σοφότερους, διότι  μέσα από αυτήν έμαθαν τι έκαναν λάθος, καθώς και τι δεν «δουλεύει».

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο T.Edison χρειάστηκε να αποτύχει 10.000 φορές μέχρι να εφεύρει έναν τρόπο να λειτουργήσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα!

«Οι στιγμές που πέρασαν δεν ξαναγυρίζουν.»

Αυτή η κινέζικη παροιμία θυμίζει την αρχαιοελληνική φράση: « γέγονε γέγονε».  Η έκφραση αυτή σημαίνει πως ό,τι έγινε, έγινε.

Έτσι λοιπόν  ό,τι ζήσαμε ή ό,τι μας συνέβη στο παρελθόν, δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε κάτι που ήδη έχουμε ζήσει…

«Αυτός που κάνει μια ερώτηση είναι για πέντε λεπτά βλάκας. Αυτός που δεν κάνει την ερώτηση είναι βλάκας για μια ζωή.»

Θυμάμαι πως όταν ήμουν μαθητής δημοτικού, ντρεπόμουν να ρωτήσω τον – εκάστοτε-  δάσκαλό μου οτιδήποτε δεν καταλάβαινα. Και ο λόγος που ντρεπόμουν ήταν μήπως και τυχόν με περνούσαν για … χαζό οι συμμαθητές μου.  Όμως, σε  τελική ανάλυση εγώ έβγαινα χαμένος, καθώς ποτέ δεν ρωτούσα και έτσι ποτέ δεν έμαθα εκείνο που δεν ήξερα.

Φυσικά, λίγα χρόνια αργότερα κατάλαβα πως αυτό ήταν λάθος μου και από το γυμνάσιο πλέον έθετα στους καθηγητές μου όσες ερωτήσεις χρειαζόταν προκειμένου να καταλάβω αυτό που έπρεπε.

Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις λοιπόν και κανείς δεν πρέπει να φοβάται να ρωτήσει κάτι που δεν καταλαβαίνει.

«Η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα.»

Πράγματι η εξάσκηση είναι ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

Με την εξάσκηση μάθαμε να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο, να οδηγούμε αυτοκίνητο, να είμαστε αποτελεσματικοί στην εργασία μας και πάει λέγοντας.

Έτσι, όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε κάτι, τόσο καλύτεροι γινόμαστε.

«Καλύτερα ν’ ανάψεις ένα κερί, από το να καταριέσαι το σκοτάδι.»

Θα κλείσουμε με αυτό το απόφθεγμα που είναι και το αγαπημένο μου από τις κινέζικες παροιμίες.

Πολλοί από μας λοιπόν, ζούμε στο «σκοτάδι». Το «σκοτάδι» μπορεί να συμβολίζει μια οποιαδήποτε δύσκολη φάση περνάμε στη ζωή μας. Από κει και πέρα βέβαια, το θέμα είναι το πώς διαχειριζόμαστε εμείς αυτή την δύσκολη φάση μας.

Το να παραπονιόμαστε διαρκώς για το πόσο άσχημη είναι η ζωή μας ή να κατηγορούμε τους άλλους για το ότι έχουμε φτάσει σε εκείνο το σημείο, είναι κάτι που δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάστασή μας.

Όμως,  εάν ανάψουμε ένα …κερί στο «σκοτάδι» μας,  δηλαδή εάν αναλάβουμε την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας και αναλάβουμε δράση για να ξεφύγουμε από τα πλοκάμια της …μιζέριας και της μεμψιμοιρίας, τότε θα έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια καλύτερη ζωή…

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…